Knooppunt Planner

NB: Deze uitleg heeft betrekking op de basisfunctionaliteit. Alle schermprints zijn op basis van de Gratis versie.


Knooppunten downloaden

Om ├╝berhaubt knooppunten te zien en te kunnen plannen dient u eerst knooppunten en de routes hiertussen te downloaden. Dit kan per provincie. Het gaat om veel data. Het voordeel is dat u onderweg geen internet meer nodig heeft.


De tijd om een provincie te downloaden die gedeeltelijk in een database opgeslagen wordt, kost tijd en deze tijd is afhankelijk van de grootte van een provincie. Het gaat om heel veel data, dus wees geduldig. Meerdere provincies tegelijk downloaden kan, maar zal het download en verwerkingsproces ook trager maken.


Tip: zet alleen de provincies aan waar u een route wilt plannen/fietsen. Hoe meer provincies aan staan, hoe trager de app werkt bij het opstarten en plannen. Meestal is het voldoende om 1 provincie aan te zetten. Bij een route die over een provinciale grens gaat, zet u beide aan.


Plannen modus

Het standaard scherm is een Google maps kaart, hieronder het scherm in de 'Plannen' modus. De route is bij het plannen blauw. Knooppunt 82 is als startpunt aangeklikt. En vervolgens is via 57, 54 etc de route gepland.


Tip: Het is aan te bevelen bij het plannen (met een internetverbinding) op de route delen in en uit zoomen, want elk stukje kaart wordt gecached en alleen de kaartgegevens die eerder getoond zijn, zijn beschikbaar als u onderweg geen internet verbinding hebt.  


Opmerking:
Ik zal elk halfjaar de routedata updaten of op verzoek, als er een goede reden is. Bijvoorbeeld als het netwerk in Flevoland is ingevoerd in openstreetmaps. In het downloaden provincie overzicht zal dan een update kunnen worden gedaan. 


Fietsen modus

In de 'Fietsen' modus is de route rood. U ziet het eerste en daaropvolgende knooppunt. U ziet de afstand tot het eerstvolgende knooppunt. Als u een aantal meters (instelbaar bij de instellingen) het knooppunt nadert krijgt u stembegeleiding, een trilsignaal of beide.


Opmerking: Als u de telefoon uit zet, met de Knooppunt planner app in de voorgrond, zal de stembegeleiding/trilfunctie blijven werken. U wordt dus altijd op tijd geattendeerd op een naderend knooppunt. U kunt eventueel weer even op de mobiel kijken, of het scherm altijd aanlaten met 'altijd aanlaten optie' (voor mensen met een fietsstandaard o.a.).

Instellingen

De uitleg in het instellingenscherm hiernaast zou eigenlijk genoeg moeten zijn...


Bovenin het instellingenscherm (hier niet zichtbaar) is nog een knop om naar het download scherm te gaan voor het downloaden van provincies. Zie de eerste afbeelding.


De getoonde (default) instellingen zouden normaal gesproken moeten voldoen. Ik heb ze zelf getest, en voor degene die zijn mobiel op zijn stuur heeft staan, of voor degene die hem af en toe uit zijn broekzak haalt kunnen er mee uit de voeten.


opmerking: Als u de mobiel uitzet (eigenlijk zet u alleen het beeldscherm uit) zal de App aktief blijven en routebegeleiding blijven geven tijdens het fietsen.